INGREDIENCE: 60 g másla, 1 stroužek česneku, 1 kg brambor, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 150 g strouhaného sýru, 1/4 l nesvařeného mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Ohnivzdornou zapékací mísu vymastíme a vytřeme česnekem. Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky tlusté asi 3 mm, rovnáme postupně do mísy a každou vrstvu opatrně osolíme, okořeníme a posypeme sýrem. Poslední vrstvou jsou brambory. Zalijeme osoleným a opepřeným mlékem navrch posypeme sýrem a poklademe lupínky másla. Při střední teplotě zapékáme 45 až 60 minut. Hotové brambory musí být měkké, mléko vydušené a povrch pěkně dozlatova. Barví-li se brambory svrchu příliš rychle, zakryjeme je během pečení alobalem. Pokrm podáváme se špenátem.