INGREDIENCE: 50g rostlinného tuku, 200g rýže, kousek cibule, hřebíček, sůl, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, 100 g žampiónů, 3 stroužky česneku, petrželka, strouhanka, vejce na obalení, ztužený tuk na smažení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na polovině tuku osmahneme spařenou rýži, přidáme cibuli s hřebíčkem, zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka. Z hotové vyjmeme cibuli s hřebíčkem, rýži ocedíme a necháme okapat. Do prochladlé rýže přidáme vejce, strouhaný sýr, na zbylém tuku udušené houby, utřený česnek a jemně nakrájenou petrželku. Promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a tvoříme kroketky, které obalujeme ve vejci a strouhance a po obou stranách smažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k dušenému špenátu nebo jako samostatný pokrm doplněný salátem.