INGREDIENCE: 400 g makarónů, sůl, 2 lžíce oleje, 100 g cibule, 2 str. česneku, 100 g žampiónů, 200 g šunky nebo vařeného uzeného jazyka, 1 malý rajčatový protlak, ml. pepř, cukr, sklenička suchého bílého vína, 50g másla, 100g parmazánu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampióny a dusíme, až jsou téměř měkké. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo jazyk, protlak, ochutíme solí, pepřem a cukrem, podlijeme vínem a krátce povaříme. Mezitím uvaříme v osolené vodě makaróny, ocedíme a necháme okapat. Vložíme do omáčky, promícháme a necháme přejít var. Přidáme polovinu strouhaného sýra, máslo nakrájené na kousky, zakryjeme pokličkou, protřeseme a rozdělíme na talíře. Posypeme zbylým sýrem a podáváme. Doplníme salátem s kysanou smetanou.