INGREDIENCE: 1 l vody, 250 g kapusty, špetka sušených hub, 40 g rostlinného tuku, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, 40 g krupek, kmín, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Předem namočené sušené houby nadrobno rozsekáme. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a osmahneme dorůžova. Jíšku zředíme vlažnou vodou, přidáme kapustu, přebrané, spařené a propláchnuté krupky, houby i s vodou, v níž se namáčely, a trochu kmínu. Vaříme, až je vše měkké. Potom polévku ochutíme česnekem utřeným se solí a rozemnutou majoránkou. Krátce povaříme a podáváme.