INGREDIENCE:
a) Na 1 kg jahod 30 dkg cukru, sterilace 12 minut při 90 °C
POSTUP PŘÍPRAVY:
Vybrané, prostředně velké jahody s červenou dužinou opereme, vykroutíme kalichy a dáme do porcelánového hrnku, kde je prosypeme jemným pískovým cukrem a necháme stát přes noc, aby jahody pustily šťávu.
Druhý den,jahody ve šťávě zahříváme zvolna až do varu, který nesmí být. delší než 1 až 2 minuty.
Pak hned ovoce odtáhneme a ne necháme chladnout a proslazovat několik hodin.
Teprve potom ovoce opatrně skládáme do sklenic i se šťávou a sterilujeme.
Jahody takto zavařené v nálevu neplavou.
b) 2 kg jahod, 60 dkg cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Jahody složíme vrstvovitě prosypané cukrem do porcelánové nádoby.
Necháme tak stát přikryté ve studenu do příštího dne.
Pak šťávu slijeme, a pěnu během vaření sbíráme.
Vložíme do ní jahody a necháme prohřát jen asi 2 minuty.
Pak je vyjmeme, složíme do sklenic, šťávu krátce povaříme, pěnu opět sebereme a nalijeme na jahody.
Uzavřeme a sterilujeme 10-15 mi~rot při 80 °C.