xkuchtik.cz

 

SVRATECKÝ GULÁŠ.

 

INGREDIENCE: 540 g hovězí kližky (nebo jiné hovězí maso na guláš), 504 g cibule, I rovná polévková lžíce majoránky, 2 stroužky česneku,1 lžíce sójové omáčky, podle chuti sůl, pepř a kmín Na bramborák: 6 velkých syrových brambor, 1 syrové vejce, 1 rovná polévková lžíce majoránky, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 1/2 rovné čajové lžičky kmínu, vepřové sádlo nebo olej podle potřeby POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle orestujeme maso nakrájené na hranolky (velikosti bramborových hranolků na smaženi), přidáme cibuli, koření podle chuti, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou. Během dušení maso několikrát zamícháme a podle potřeby mírné podlijeme horkou vodou. Maso by mělo být během jedné hodiny měkké. Budeme-li chtít více šťávy, zalijeme maso ke konci dušení třemi polévkovými lžícemi vody, ve které jsme rozpustili 1 čajovou lžičku solamylu a pak ještě asi 3 minuty provaříme. K tomuto guláši se podává bramborák: Očištěné a oloupané brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle, přidáme syrové vajíčko, kmín, utřený česnek a v prstech promnutou majoránku a zahustíme hladkou moukou tak, aby vznikla hustá kaše. Bramborové těsto pečeme jako malé placky na rozpáleném tuku v pánvi nebo v lívanečníku. Nechcete-li se zdržovat pečením bramboráku, můžete použít jako přílohu i houskový nebo bramborový knedlík.

 


Vloženo:12. 11. 1999  
http://www.xkuchtik.cz