INGREDIENCE: 500 g hovězího žebra, špíčky nebo péra, 1 cibule, 1 rovná polévková lžíce soli
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve dáme vařit osolenou vodu do většího hrnce. Maso opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme utěrkou, pak mír- ` ně naklepeme paličkou na vodou navlhčeném prkénku (suché dřevo vpíjí Šťávu z masa} a vložíme do vařící vody, aby se neztratily aromatické látky, které by se jinak vylouhovaly do polévky. Polévku bychom měli sice dobrou, ale vařené maso by bylo bez šťávy. Nyní přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli a vaříme pod pokličkou 2-3 hodiny (pěnu, ; která se tvoři během vaření, nesbíráme, protože obsahuje cenné bílkoviny. Pěna později klesne ke dnu.Uvařené maso nakrájíme napřič vlákna na potřebné porce a podáváme s omáčkou a houskovým nebo kynutým knedlíkem, nebo z něho připravujeme hašé, nádivky, pomazánky a sekaniny, k plněni do jiného pokrmu. Můžeme také servírovat s chlebem a hořčicí.
Nyní z vývaru připravíme chutnou polévku přidáním koř nové zeleniny. Tady platí pravidlo: více celeru, méně petržele a nejméně mrkve, aby polévka nebyla sladká. Do 1,5 litru vývaru stačí 100 g míchané kořenové zeleniny a máme-li ji po ruce, tak i trochu hub. Zeleninu v polévce ještě 20 minut vaříme. Zelené natě, celerovou a petrželovou, přidáváme jemně nakrájené až do hotové polévky.