INGREDIENCE : 500 g hovězího masa žebro, špíčky nebo péra, 250 g rajských jablíček nebo 2 lžíce rajského protlaku,1 cibule, 30 g másla nebo rostlinného tuku, 30 g hladké mouky, plná čajová lžička cukru, 1 bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, na špičku nože tymiánu, sůl podle vlastní chuti do omáčky i vody na vaření masa, ocet podle vlastní chuti.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sporák postavíme trochu větší kastrol a na másle v něm zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. K jíšce postupně za stálého míchání přidáme 1 /2 litru hovězího vývaru nebo vody, až vznikne hladká omáčka. Tu osolíme a vaříme půl hodiny (mouka se musí provařit, aby zmizela moučná příchuť. Mezitím si oloupeme rajčata. To provedeme tak, že je položená na sítku vložíme na 30 sekund do vařící vody, kde varem popraská jejich slupka. Po vytažení z vařící vody je necháme na misce trochu zchladnout a pak je lehce oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a vložíme do jíškové omáčky. Zároveň s rajčaty přidáme i koření a vaříme společně ještě 10 minut. Potom vyjmeme z omáčky kuličky koření a bobkový list, prolisujeme cedníkem kousky rajčat, nebo je promixujeme elektrošlehačem, podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme. K omáčce se podává vařené hovězí maso, naporcované napříč vlákna na plátky. Chceme-li mít maso k rajské omáčce šťavnaté, vkládáme je zásadně vařit do osolené vroucí vody. Maso vaříme přikryté pokličkou 2 až 3 hodiny, podle stáří zvířete. Mladší kusy mají maso červené, u starších je barva masa tmavočervená a je protkáno žlutým tukem. Jako přílohu podáváme houskově knedlíky, kynuté knedlíky nebo těstoviny. Do vývaru můžeme zavařit krupici, těstoviny, knedlíčkové noky a máme výbornou polévku.