INGREDIENCE: 400 g telecí plece, 1 vejce, 2 žemle, 100 g rajčatového protlaku, 100 g kořenové zeleniny, 50g cibule, 40 g hl. mouky, 70 g sádla, sůl, cukr, bobkový list, nové koření, pepř, tymián.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme společně s namočenou žemlí na masovém strojku, přidáme vejce, osolíme, okořeníme pepřem a dobře promícháme. Z hmoty tvoříme kuličky (dva kusy na porci), které doměkka uvaříme ve slané vodě. Na kastrole v tuku usmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli přidáme mouku zalijeme vývarem z masa, dobře rozšleháme, přidáme koření, rajčatový protlak, sůl a cukr. Omáčku vaříme nejméně 30 minut, potom ji scedíme na klopsy a ještě společně povaříme. Jako přílohu podáváme vařené špagety nebo rýži.