INGREDIENCE: 6 vajec, sůl; na obalení: 1 vejce, 50 g mouky, 100 g strouhanky, 120 g ztuženého pokrmového tuku na smažení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce uvaříme nahniličku, pak je obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a v prosáté strouhance. Smažíme je na tuku dočervena. Obkládáme dušenou zeleninou (špenát, hrášek s mrkvičkou, zadělávané brukve) neboje podáváme se salátem ze syrové nebo vařené zeleniny. Tato smažená vejce můžeme podávat ještě v těchto obměnách: Uvařená vejce obalíme plátkem šunky, salámu nebo tence vyklepaným telecím řízkem. Pak teprve namáčíme v mouce, vejci a ve strouhance a smažíme. Z uvařených vajec seřízneme špičky, vypichovačkou na ohryzky vybereme střed vajec a naplníme paštikou (z husích jater). Paštiku můžeme smíchat ještě s vybranými žloutky a nastříkat do vajec trubičkou. Špičky vajec opět přiložíme, vejce obalíme a smažíme.