xkuchtik.cz

 

VEJCE V ŽUPANU (V LÍSTKOVÉM TĚSTĚ).

 

INGREDIENCE: 4 vejce, 30 g másla, 1 sardel, trochu mléka, 1 žemle, pepř, hořčice, 1 lžička petrželky. Těsto na obalení: 120 g tuku, 120 g hl. mouky, 1 žloutku, 1 lžička citrónové šťávy, 3 lžíce vody, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky a z tuku a z ostatních přísad vypracujeme obvyklým způsobem lístkové těsto, dvakrát je přeložíme, necháme odpočinout a pak vyválíme na plát. Krájíme čtverce tak veliké, aby se do každého dalo zabalit vejce. Vejce uvaříme natvrdo, rozpůlíme po délce a vybereme žloutky, které utřeme se sardelovým máslem, máčenou prolisovanou žemlí a s ostatními přísadami.. Bílkové půlky naplníme nádivkou, přitiskneme k sobě a zabalíme je do těsta podobně, jako když děláme jablíčka v županu. To znamená, že svážeme k sobě vždy dva a dva protější cípy těsta. Zbylým vejcem potřeme povrch koláčků, srovnáme je na plech a upečeme dozlatova. Podáváme je teplé se zeleninou nebo jako pečivo k čaji nebo k vínu.

 


Vloženo:21. 2. 2004  
http://www.xkuchtik.cz