INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1 kg brambor, sůl, asi 300 g mouky, brynza.
POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný kousek vonné chutné slaniny nakrájíme ostrým nožem na malé kostky, dáme na pánev trochu rozškvařit, až slanina zeskelnatí a pustí tuk. Slaninu dáme zatím stranou. Nastrouháme syrové brambory a osolíme. Přidáme mouku, zpracujeme na řidší těsto. Dáme vařit osolenou vodu. Když voda vře, naložíme vrstvu těsta na prkénko, držíme je šikmo nad hrncem, nožem oddělujeme jakési malé nočky a házíme je do vařící vody. Uděláme napřed zkoušku: Kdyby se noček hned rozvařil, je v těstu málo mouky a musíme přidat. Když jsou halušky dosti uvařené, vybereme je sítem a zamícháme do nich dobrou šťavnatou brynzu. Navrch plijeme halušky předem připravenou horkou rozpuštěnou slaninou se škvarečky. Je to pikantní dobré jídlo rustikálního charakteru, kterému se ovšem musí přijít na chuť.