INGREDIENCE: 4 žloutky, sůl, 1/8 1 vývaru, 10 g bramborové moučky, špetka tlučeného pepře, 100 g másla, 1 citrón.POSTUP PŘÍPRAVY: Nazýváme ji královnou všech omáček a je na ni mnoho předpisů, které se od sebe dosti různí. Je to omáčka velmi jemná jíme ji teplou i studenou k rybám, k zelenině (vařený chřest, květák), ale je to vhodné obohacení i k rychle opečeným masům. Zkuste tento způsob: Do porcelánového hrnku dáme žloutky opatrně oddělené od bílků, osolíme je a dobře rozšleháme. Přidáme k tomu čistý hovězí nebo rybí vývar nemáme-li žádný vývar, tedy vodu. Rozmícháme do toho bramborovou moučku nebo hladkou mouku a malinko opepříme. Hrnek s touto směsí dáme do kastrolu s vařící vodou, zahříváme a pilně mícháme. Přitom přidáváme po kouscích čerstvé máslo. Zahříváním se omáčka napění. a začne houstnout. Když je pěkně hustá, odtáhneme ji z plamene, přilijeme čistou šťávu z citrónu a kvedláme dále, až omáčka vychladne. Citrón můžeme nahradit lžičkou octa - není to ovšem už tak jemné. Chceme-li omáčku ohřívat, pak jen mírně, zvolna, ve vodní lázni - při prudkém ohni se omáčka snadno srazí.