INGREDIENCE: 1 kg hovězího masa z kýty, 80 g telecích jater (nebo hovězích ), 100 g másla, 80 g žemlové střídky, 125 g cibule, 60 g žampiónů, 2-3 žloutky, sůl, pepř, hovězí vývar, 1 dl mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nádivka: V mléce namočenou a vymačkanou žemlovou střídku rozmělníme vidličkou, přidáme velmi jemně sekaná játra a cibuli a zahříváme v kastrole s polovinou odváženého másla. Osolíme, opepříme, podusíme, hotovou nádivku necháme prochladnout a pak do ní vmícháme žloutky. Krychli masa (musí to být celistvý špalík bez loje, šlach a bez kližek) nakrájíme na plátky, ale tak, aby plátky na jedné straně držely pohromadě, tzn. aby z nich vznikla jakási kniha jejíž jednotlivé listy prokládáme nádivkou a nakonec převážeme nití, aby si uchovaly tvar. Takto připravené maso vložíme na druhou polovinu másla, osolíme, podlijeme horkou hovězí polévkou nebo vodou s masoxem a dobře zakryté zvolna dusíme. Ke konci k němu přidáme rozkrájené žampióny a popřípadě i zbytek nádivky. Šťávu nezahušťujeme. Příloha: bramborová kaše, vařená pohanka a kvašená okurka.