xkuchtik.cz

 

KRÁLIČÍ PAŠTIKA SE ŠUNKOU (FRANCIE).

 

INGREDIENCE: Zadní běhy nebo hřbet z králíka, 120 g krájené šunky, 150 g libového vepřového masa, 200 g vysoké slaniny, sůl, pepř, 2 dl červeného vína, 1 dl koňaku nebo rumu, na špičku nože paštikového koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze hřbetu nebo ze zadních běhů králíka seřízneme asi polovinu masa, odstraníme šlachy a blány, nakrájíme asi půl centimetru tlusté plátky, které spolu se šunkou vložíme do hluboké misky, zalijeme přírodním vínem a koňakem a dobře zakryté necháme asi tři až čtyři hodiny odležet. Zbylé maso obereme a s vepřovým masem a s polovinou slaniny dvakrát až třikrát po sobě umeleme. Mleté maso prohněteme s trochou marinády, okořeníme a osolíme Dno i stěny kameninové nebo porcelánové nádoby (při menším množství masa můžeme použít i zavařovací sklenici „masovku"). vyložíme velmi tenkými plátky slaniny, na něž vrstvíme - tak, aby nevznikly vzduchové mezery - připravený materiál. Začínáme mletým masem, pak přijdou plátky masa a šunky, opět mleté maso a slaninu atd.; horní vrstvu musí tvořit mleté maso a slanina. Uzavřenou nádobu postavíme do kastrolu nebo do pekáče s takovým množstvím vody, aby sahala do třetiny nádoby. Pečeme v předehřáté troubě při mírném ohni asi půldruhé hodiny. Studenou paštiku vyklopíme, zbavíme rosolovité šťávy a tuku a dobře vychlazenou krájíme na plátky. Podává se zdobená kadeřavou petrželkou se slaným pečivem.

 


Vloženo:14. 4. 2002  
http://www.xkuchtik.cz