INGREDIENCE: 1 kg kapra, 60g kořenové zeleniny, 50g cibule, 5 celých pepřů, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, 1/8 octa, 1 1 vody, sůl. Omáčka: 2 šálky vývaru z kapra, 70 g másla, 4 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, půl citrónu, 1-3lžíce strouhaného křenu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Koření a zeleninu vaříme deset minut v osolené a okyselené vodě. Do této vařící vody pak vložíme rozporcovaného kapra a nejvýše dalších deset minut jej spíše dusíme, než vaříme. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme lopatkou na teplou mísu a podáváme se žloutkovým křenem. Žloutkový křen: změklé máslo utřeme do pěny se žloutky, přidáme mouku, strouhanou citrónovou kůru i šťávu a vychladlý vývar z kapra. Směs šleháme ve vodní lázni, až zhoustne. Do odstavené zamícháme jednu až tři lžíce strouhaného křenu.