INGREDIENCE: 700 g masitého uzeného bůčku nebo kladenské pečené, voda, 12 malých cibulek, mletý pepř, 3 hrnky čočky, 6 hrnků vody, 1 řapíkový celer nebo 6 řapíků celeru bez zelených listů, 3 mrkve, 3 stroužky česneku, bouquet garni, máslo, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček nebo pečeni dáme do litinového kastrolu, zalijeme studenou vodou, přivedeme do varu, pak hned scedíme a prolijeme studenou vodou. Kousek tuku skrojíme, rozkrájíme na kostičky a v kastrolu rozškvaříme. Přidáme celé cibulky, osmahneme dohněda, přidáme pepř, maso v celku, opečeme, přidáme čočku i s tekutinou, ve které jsme ji přes noc máčeli, na kousky pokrájené řapíky celeru, podélně půlenou mrkev, drcený česnek, bouquet garni a vaříme, až je čočka měkká a tekutina téměř vydušená. Vyjmeme bouquet. Mrkev a maso nakrájíme na plátky. Do čočky vmícháme máslo, osolíme, upravíme na mísu, obložíme zeleninou, plátky masa posypeme sekanou petrželkou a podáváme.