INGREDIENCE: 250 g hovězího masa, 3 lžíce oleje, 2 velké oloupané cibule, 1 ½ lžíce ml. papriky, 25 g sušených hub, 250 g vepřového masa, 160 g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 750 g kysaného bílého zelí, 1 klobása, chilli koření, 2 bobkové listy, sůl, pepř, Vegeta, 250 g kysané smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso nakrájíme na drobné kostičky. V kastrole rozehřejeme olej a na něm orestujeme pokrájenou cibuli. Poté přidáme hovězí maso a orestujeme. Posypeme paprikou, zalijeme 1 l vody a necháme pomalu vařit. Předem namočené houby a vepřové a uzené maso nakrájené na kostičky přidáme po 35 minutách do polévky. Povaříme asi 10–15 minut a přidáme pokrájené kysané zelí, pokrájenou klobásu, chilli, prolisovaný česnek, bobkový list a vaříme dalších 15 minut. Polévku dochutíme Vegetou, solí a pepřem. Podáváme ozdobené kysanou smetanou.
INGREDIENCE: 130 g hladké mouky, 150 g másla, 120 g mouč. cukru, 70 g strouhaných ořechů, 1 vejce, 3 velké lžíce kakaa, špetka drceného hřebíčku a skořice.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál si prosejeme mouku, cukr a rozdrobíme máslo, přidáme ostatní suroviny (drceného hřebíčku a skořice opravdu velmi málo, asi tak na špičku nože) a vypracujeme těsto. POZOR - toto těsto je velmi měkké a mazlavé, ale to je jeho správná konzistence, takže se nenechte odradit hmotou, která se Vám řádně lepí na ruce. Dobře propracovanou hmotu nakupte na talíř a nechte v chladnu odležet do druhého dne.
Potom tvořte z těsta malé kuličky, které zlehka obalte v hladké mouce a rozetřete do formiček. Formičky dejte na plech, upečte a ještě horké sypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, 1 lžička tlučeného koriandru, 3 větší zelené pálivé papriky, 6 plátků ementálu, 1 stroužek česneku, 30 g slaniny, červený paprikový olej , sůl, 1 pomeranč.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety ze strany nařízneme, mírně naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélné rozříznuté oloupané a očištěné papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou nebo párátkem, pokapeme červeným olejem a necháme 3 hodiny uležet. Uleželé opečeme na roštu nebo grilu po obou stranách, osolíme a podáváme pokapané šťávou z pomeranče.
INGREDIENCE: 1 naporcovaný králík, 1 lžíce sádla, 8 stroužků česneku, 2 cibule, 2 vejce, pepř, sůl, majoránka, paprika, Vegeta, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: Posolené a naporcované maso králíka opečeme na sádle. Potom přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, neutřené stroužky česneku a trochu červené papriky Pak podlijeme vodou a necháme dusit. Játra z králíka nastrouháme, přidáme majoránku, pepř, sůl, vejce a strouhanku. Celou tuto směs řádně promícháme a zhotovíme z ní knedlíčky Ty pak zavaříme přímo do šťávy z králíka, kterou malinko zaprášíme moukou, přidáme trochu Vegety a povaříme. Příloha: chléb.
INGREDIENCE: 4 porce tresky, 100 g oleje, 50 g hladké mouky, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 mrkev, 1/2 petržele, 2 lžíce rajčatového protlaku, šálek vývaru, 1 kyselá okurka, bobkový list, tymián, sladká paprika, 3 zrnka nového koření, 2 hřebíčky, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Porce ryby osolíme, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji dorůžova opečeme. Maso uložíme do tepla a do šťávy přidáme nastrouhanou zeleninu a cibuli. Zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali rajčatový protlak, a okořeníme. Vložíme nudličky okurky a podusíme. Pak do omáčky dáme tresku, prohřejeme ji a podle chuti dosolíme. Omáčku propasírujeme a přeléváme ji přes porce na talířích. Podáváme sbrambory.
INGREDIENCE: 4 větší porce kapra (nebo jiné sladkovodní ryby), 1 citrón, 200 g žampionů, 1lžíce másla, tuk na smažení, sůl.
Omáčka: 3/4 / sladké smetany, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné žampiony překrájíme a podusíme na lžíci másla doměkka. Mírně je osolíme. Porce ryby podle možnosti vykostíme, pokapeme citrónem a osolíme. Poprášíme je hladkou moukou a na oleji osmažíme dozlatova. Vejce rozšleháme ve smetaně a vmícháme nastrouhaný sýr. Do zapékací misky nebo menšího pekáčku vložíme podušené žampiony, na ně rozložíme osmaženou rybu a pokrm přelijeme sýrovou omáčkou. Zapečeme ve velmi horké troubě 10-15 minut. Podáváme se zeleninou a s vařenými brambory.
INGREDIENCE: 1 candát (asi 1,3 kg), šťáva z l citrónu, 50 g másla, 1 stroužek česneku, 1 svazek kopru, 1 svazek petrželky, sůl, pepř, 50 ml zeleninového vývaru, 200 g kysané smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Candáta omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Máslo dáme na pánvičku a necháme rozpustit. K máslu přidáme oloupaný a prolisovaný česnek. Bylinky omyjeme, necháme okapat, nakrájíme nadrobno a vmícháme do česnekového másla. Rybu uvnitř i na povrchu osolíme, opepříme, potřeme bylinkovým máslem, do břicha jí vložíme hrnek a postavíme do pekáče. Takto připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut. Přitom často potíráme bylinkovým máslem. V půlce pečení přilijeme k rybě zeleninový vývar. Nakonec vmícháme do zeleninového vývaru kysanou smetanu. Vypečenou šťávu slijeme a podáváme k rybě. Jako příloha jsou dobré brambory s petrželkou a špenát.
POSTUP PŘÍPRAVY: Odleželé přední srnčí maso se nakrájí na kousky a dá na zapěněnou cibuli dusit. Osolí se, přidá sladká paprika, opepří a podlévá se vodou se šťávou z rajských jablíček i protlačenou dužinou. Měkké se zapráší moukou a šťáva ještě povaří. K tomu houskový knedlík.
POSTUP PŘÍPRAVY: Tři pěkné mrkve se pokrájí na nudličky a v málo vody napolo uvaří. Poté se k nim přidá stejné množství drobně krájeného celeru a vaří do měkka. Osolí se to, trochu osladí a zacedí citronovou šťávou, zapráší moukou, nechá povařit a odstaví. Mezitím se rozpálí na pánvi máslo a skopové žebírka z mladého kusu asi na prst silná, osolená a naklepaná, opekou se v něm po každé straně asi 6-8 minut, tedy celkem 12-16 minu, vyndají se na ohřátou mísu, zelenina která nesmí být moc řídká, obloží se kolem a na okraj se dají malé, vařené brambory. Do omastku na pánev se dá trošku mouky, nechá trochu připražit, a když je to hezky červené, zaleje se vodou a osolí, dobře rozmíchá a povaří. Šťáva se naleje na maso a zeleninu, a hned se to podává. Je to způsob vhodný pro milovníky rychlé upraveného masa; kdo má rád maso měkčí, pro toho se nechají žebírka rychleji opéci a pak ještě ve šťávě dusit jako jiné maso do měkka.
INGREDIENCE: 400 g hlávkového zelí, 250 g uzeného masa, 150 g telecího masa, lžíce strouhané housky, 1 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 dl kyselé smetany, 1 lžíce hrubé mouky, podle chuti sůl a pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Listy hlávkového zelí spaříme horkou vodou, vychladíme studenou vodou a necháme odkapat. Telecí a uzené maso semeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř, strouhanou housku a vše propracujeme v těsto. Touto nádivkou plníme rozprostřené zelné listy, zavineme a klademe těsně vedle sebe do ohnivzdorné misky. Rajčatový protlak smícháme s vodou, směsí přelijeme závitky a zvolna dusíme. Do kyselé smetany zašleháme hrubou mouku, nalijeme na závitky a necháme v troubě dusit. Vhodnou přílohou je bílý chléb.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA